Maar voor welke kies je? Hoe zet je deze zo slim mogelijk in? En wat voor gevolgen heeft het voor de rest van je operatie? Stuk voor stuk belangrijke vragen, die we beantwoorden aan de hand van vijf misverstanden over routeoptimalisatie!
1: Routeoptimalisatie draait om het beste algoritme
Ga je op zoek naar geschikte bezorgsoftware? Dan vliegen de veelbelovende kreten je hoe dan ook om de oren. ‘Ons algoritme is 10% beter dan die van de rest’. En nog meer vergelijkbare onzin. Dit kan helemaal niet. Er zijn wel verschillen, maar die zijn verwaarloosbaar. Hier deden wij onderzoek naar. We vergeleken diverse algoritmes en bij dezelfde invoer is de uitkomst nagenoeg gelijk. Altijd onder de 2%.
Het verschil zit in de manier van invoeren. Hoe configureer je het algoritme? Veel systemen zijn ‘plat’ georiënteerd. Oftewel: ze kijken hoofdzakelijk naar tijd en kilometers en berekenen op basis daarvan de goedkoopste route. Maar zo zijn er natuurlijk nog veel meer factoren die voor jou belangrijk kunnen zijn. Wat dacht je van duurzaamheid? Of de ontvangstbeleving?
2: Historische verkeersinformatie maakt je planning beter
Soms moet je een afweging maken tussen efficiëntie en betrouwbaarheid. Want vraag je nu aan Google Maps hoelang het duurt om morgenochtend van Amsterdam naar Schiedam te rijden? Dan zie je alleen de minimale en maximale tijdsduur, met bijvoorbeeld een verschil van een half uur. De meeste files zijn tenslotte niet zeker. Laat staan de duur en impact ervan. Als je hier toch bij elke order rekening mee houdt, kan dit ten koste gaan van je efficiëntie.
Weet je zeker dat je op een bepaalde locatie altijd dezelfde vertraging oploopt? Ja, dan is het slim om je planning hier van tevoren op aan te passen. Maar twijfel je en plan je toch bij vijf stops onnodig een kwartier te veel in? Dan verspil je zomaar 75 minuten van een hele werkdag. Zonde! Dan kun je misschien beter extra stops inplannen en weten dat je meestal goed zit, maar soms net iets te laat bent.
Wij adviseren je om voor software te gaan die je bezorgroute continu bijstuurt. Op basis van historische én actuele data.
3: Handmatig routes optimaliseren is een must
Toch nog even handmatig de volgorde bepalen of die ene stop in een andere route plaatsen. Is dat slim? Nou, vooral tijdrovend. Zeker als je dit bij meerdere routes doet. Bovendien is het onnodig, want het algoritme hoort dit van je over te nemen. Met al jouw wensen moet automatisch rekening worden gehouden.
Dus artikelen op basis van formaat of gewicht in je voertuigen laden? Kan. De spits vermijden en verre gebieden eerst afhandelen? Ook mogelijk. De volgorde van de rit wordt bepaald aan de hand van factoren die jíj́ belangrijk vindt. Maar dan wel automatisch!
Tenminste, als je over de juiste data beschikt en alle instellingen goed staan. Dan kun je alles met één druk op de knop door het systeem laten regelen. Mooi, toch?
4: Routeoptimalisatie heeft weinig impact op de rest van mijn operatie
Denk jij nu ‘Top, doe mij maar zo’n fancy algoritme’? Snappen we. Het levert je tenslotte een behoorlijke tijd- en kostenbesparing op. Denk bijvoorbeeld aan de ideale verdeling van vertrek- en retourtijden, waardoor je 12% urenreductie creëert.
Maar onderschat de impact op je huidige operatie niet. Routeoptimalisatie gaat áltijd hand in hand met (ingrijpende) maatregelen. Is jouw personeelsplanning hier bijvoorbeeld wel klaar voor? En dan bedoelen we niet alleen je HR-systeem, maar ook je mensen.
Kan jouw warehouse alles wel op tijd klaar hebben staan? En nog belangrijker: zijn jouw bezorgers bereid om flexibeler ingezet te worden? Kortom, het verzilveren van de beloofde optimalisaties door de algoritmes is soms lastiger dan je denkt. Maar gelukkig ook niet onmogelijk.
5: Hoe vaker je de ontvanger informeert, hoe beter
Bij de ideale bezorging horen zoveel mogelijk notificaties. Want jouw klant wil toch weten wanneer er bezorgd wordt? Klopt. Maar niemand zit erop te wachten om voor één bestelling te veel notificaties te ontvangen. Dat is simpelweg irritant, en op een gegeven moment ook verwarrend.
Informatie moet betrouwbaar zijn en toegespitst op wat jouw klant wil. Daarom bieden wij een innovatieve Track & Trace waarmee je de bezorger live kunt volgen. Je kunt zelfs op het allerlaatste moment nog wijzigingen aanbrengen, zónder dat de ontvanger hier hinder van ondervindt. Ga voor het wow-moment aan de deur!
Ontdek wat RoutiGo jou oplevert
Wist je dat het algoritme van RoutiGo 15% beter is dan de rest? Geintje natuurlijk. Waarom onze bezorgsoftware wel de juiste keuze is, laten we je graag zien tijdens een gratis demo. Plan ‘m hier in!