"Wat zou ik graag in gesprek gaan met al die bedrijven en consumenten waarvoor dit geldt. Want sinds ik kennismaakte met de logistieke wereld, kijk ik wel anders aan tegen dit fenomeen…
November is de maand van het koopjesfeest Black Friday. Met als resultaat veel online bestelling. Laten we afscheid nemen van deze overvloed aan bestellingen, in een sector waarin het al lastig genoeg is om personeel te vinden en duurzaam te zijn. Waarom – en vooral: hoe we dit moeten doen? Dat leg ik uit in dit artikel over Green Friday vs Black Friday!”
Visie op Black Friday
“Koopjesjagen; ik wás er gek op. Niet alleen voor mezelf, maar vooral voor de kids. Want wat is er nou leuker dan Sinterklaas of de Kerstman spelen? Als ouder heb je veel over voor die blije gezichtjes. En dus zoek je online naar de beste aanbiedingen. Maar inmiddels weet ik wel beter…
Sinds 2016 – het jaar waarin ik actief werd in de logistieke sector – kijk ik niet meer alleen als consument naar het fenomeen ‘Black Friday’. Zo zag ik in mijn vorige baan van dichtbij hoe uitdagend het is om de personeelsplanning in deze periode gevuld te krijgen.
Op dit moment zet ik bij RoutiGo een nieuw label in de markt, waarbij we naast software ook onze ‘logistieke brains’ aanbieden. Hiermee helpen we ondernemers bij onderwerpen zoals elektrificatie, zero-emissie vraagstukken en het efficiënter inrichten van de logistieke operatie. Waarom? Omdat ik geloof dat we met elkaar verantwoordelijk zijn voor een maatschappij waarin logistiek zo efficiënt en duurzaam mogelijk wordt uitgevoerd. Door deze kennis probeer ik mijn online aankopen zo verantwoordelijk mogelijk te doen.
Onlogisch dat bedrijven meedoen aan Black Friday
“Bedrijven die meedoen aan Black Friday zijn letterlijk een dief van hun eigen portemonnee. Want waarom zou je al je aanbiedingen delen in één weekend? Waarin alle bezorgbedrijven ook nog eens de hoogste tarieven rekenen? Het is gewoon onlogisch. En haast onmogelijk trouwens, in een markt waarin je al bijna niet aan voldoende personeel komt.
In combinatie met de steeds sterkere focus op duurzaamheid slaat dit wat mij betreft compleet de plank mis. Zeker aangezien de meeste consumenten het grootste gedeelte van de aankopen de week daarop weer terugsturen! Kortom, nog meer vervoersbewegingen.”
Boodschap aan ondernemers
“Het kan ook anders. Je hóéft niet mee te doen aan deze koopgekte. Gelukkig zien steeds meer bedrijven dit in. Ze realiseren zich dat het zo niet langer kan. Eindeloos gratis retourneren en hiermee overbodige bewegingen op de weg creëren is simpelweg niet van deze tijd. Wist je dat huishoudens door hun consumptiepatroon wereldwijd verantwoordelijk zijn voor zo’n 65 à 70% van de uitstoot van broeikasgassen? Ik ben benieuwd welke impact Black Friday specifiek maakt op het milieu.
Het is mooi om te zien dat bedrijven hier steeds bewuster mee omgaan. Zo retourneert Picnic al jaren pakketjes van DHL. In 2022 ging het om 200.000 stuks en sinds 2023 neemt het bedrijf ook oude elektronica mee. Daar maak je impact mee! En bij Wehkamp betaal je sinds kort voor elk artikel dat je terugstuurt. Het eerste resultaat? Maar liefst 10% minder retourzendingen!”
Misverstand over consumenten
“Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 1 op de 3 Nederlanders Black Friday onzin vindt. Zij geven aan dat het aanzet tot het kopen van veel onnodige spullen. En steeds meer mensen zijn zich bewust van de negatieve klimaatimpact hiervan. Sterker nog; 25% doet niet eens mee aan Black Friday vanwege het milieu en klimaat. Het lijkt alsof te weinig ondernemers deze statistieken kennen, want dan zou je een andere commerciële aanpak kiezen, toch?”
Het dilemma; doe je mee aan Green Friday?
“Als bedrijf doe je mee aan Green Friday door hun statement naar buiten te brengen door geen kortingen aan te bieden tijdens Black Friday. Sommige bedrijven zetten hun webshop zelfs helemaal offline. Uiteindelijk komt het erop neer dat je duurzaamheid vooropzet. Ik vind het een krachtige beweging dat steeds meer bedrijven hieraan meedoen en geen kuddegedrag meer vertonen.
Daarom geef ik ondernemers altijd mee dat je met een paar wijzigingen al impact maakt. Bijvoorbeeld door het verwachtingspatroon van je consument aan te passen, aanbiedingen te verspreiden, kritisch te kijken naar de manier van bestellen en het moment van bezorgen. Rijd bijvoorbeeld met volle(re) bussen, informeer je klant wanneer je komt, zodat de bezorger niet voor een dichte deur staat en verlaag je kosten per stop.
Maak thuisbezorgen duurder dan afhalen bij een pakketpunt. Of maak de bezorgkosten duurder op de drukke dagen in de week, zodat je op de rustigere dagen in de week je bussen voller krijgt en minder ritten rijdt op de toch al drukke dagen in de week. Rijd je routes slimmer. Of bezorg bijvoorbeeld alle bestellingen via je webshop op één dag. Want hoe noodzakelijk is die ‘next day delivery’ nou eigenlijk écht voor de consument?”
Wat kies jij?
“De kans is groot dat de hiervoor genoemde veranderingen in je delivery strategie naast duurzame keuzes ook juist financieel interessante keuzes zijn. Dus ik ben erg benieuwd naar jouw mening; ben jij bang om omzet te verliezen en blijf je de kudde volgen óf zie je deze tegenbeweging juist als een kans?” Laat je mij weten hoe jij hierover denkt?