Toen ik in mijn studententijd een baantje had als koerier reed ik nooit door rood. Maar wel altijd door oranje. Dat werkte prima. Alleen weet je nooit op voorhand waar het voor zou werken. Volgens het oude gezegde is meten weten. Maar wat je te weten komt, blijkt vaak een verrassing. En dus weet je niet altijd waarom je metingen precies uitvoert. De informatie die je boven water haalt kan van alles zijn, daarom kun je er ook van alles mee doen. Misschien vreemd om te beseffen, maar je hebt dus niet altijd een concreet doel nodig om relevante metingen te doen.
Er was eens een bijzonder grote express vervoerder. Echt een hele grote. En die kreeg elke ochtend op een luchthaven 30.000 pakjes binnen, met een eigen vliegtuig. Die pakjes kwamen uit het buitenland en omdat de vervoerder het vermoeden had dat de koeriers slimmer konden rijden, wilde men een navigatie en routeoptimalisatie oplossing. Dat zorgt ervoor dat de pakjes eerder bij de ontvangers aankomen. Die zijn dan zo blij, dat ze fan worden van deze vervoerder. Dus, als alle gegevens van de zendingen in een optimalisatie tool geladen zouden worden, werden de routes optimaal ingedeeld, de stops op de juiste volgorde gezet en konden de chauffeurs extra snel naar de klanten rijden.
Adresdata klopte niet altijd
Want de zendingen kwamen uit het buitenland en daar heeft men een andere adresindeling. Of men verstuurt naar een verkeerd ontvangstadres. Denk aan koeriers afleveringen bij een postbus. Postcodes die niet kloppen waardoor zendingen niet op de juiste route gaan en een dag vertraging oplopen. De I-hoog die aangezien wordt voor een extra 1 in het huisnummer. Dat werk. Aangezien 20% van die pakjes naar particulieren ging, die ze al betaald hadden, leverden deze verkeerde adressen behoorlijk wat belletjes per dag op naar de customer service. Allemaal een dag na de verwachte levering en dus allemaal ‘emotioneel geladen’. Lees boos.Hoe los je dit nou op? Met routeplanning, zoals de klant wilde? Geen oplossing want ellende het systeem in = ellende het systeem uit. Vanuit Nederland aan alle kantoren en landen aangeven hoe een adres in elkaar steekt bij ons? Het gaat hier om een groot internationaal bedrijf, beperkt effect dus. De boekingstool een harde entry geven? Niet alle andere landen werken met een online boekingstool. Dat gaat dus handel kosten.
Adressen op orde
Het probleem wordt hier ervaren, en je lost het dus hier op. Met een slimme ‘adres opschoon’ oplossing maak je in Nederland voor de aankomst van het vliegtuig bijna alle adressen correct.Kun je nu de routes sneller rijden? Ja, dat gaat heel makkelijk. Doordat je de adressen in orde hebt. Maar ook dat je een groter gedeelte van de ontvangers ‘first time right’ levert. En dat je blije klanten hebt, en je koeriers niet meer zoveel hoeven te puzzelen. En dat ze weten hoe laat ze thuis zullen zijn. En je CEO kan aantonen dat je prima kosten kunt besparen terwijl je de klanttevredenheid verhoogt. Een utopie? Nee hoor, wat er gebeurt is dat je naar je data kijkt terwijl je nog niet weet waar het probleem zit. Gaandeweg vindt je het probleem, los je het op en neem je tegelijk ook nog een aantal andere problemen mee. Waarvan je misschien nog niet eens wist dat je ze had. World domination is around the corner!! En als je deze oefening nog nooit hebt gedaan, weet ik zeker dat de winst de moeite waard is.