Zoals het vaak gaat met nieuwe ontwikkelingen moet je eerst een aantal zaken op orde stellen; technologisch, maar soms ook organisatorisch. Wij hebben inmiddels een aardig trackrecord bij internationale logistieke partijen met dit soort technologische trajecten en nemen je mee in deze blog.
Volledige adresinformatie met Address Intelligence
Foutieve adressen, dichte deuren en inefficiëntie: daar maakt Address Intelligence korte metten mee. In de logistiek kampen we regelmatig met ongestructureerde data, die internationaal foutief aangeleverd wordt. Via machine learning is het nu mogelijk deze foutieve of incomplete adressen, kloppend te maken. In 99 procent van de gevallen achterhaalt de computer het juiste adres. Dat scheelt een boel handmatig zoekwerk en voorkomt niet geleverde pakketjes. Maar dat is nog niet alles. Address Intelligence omvat meer. Het biedt ons naast het adres zelf, ook informatie over de exacte afleverlocatie en de trefkans. Zo slaat deze slimme technologie vanuit eerdere data op dat fabriek X alleen tussen 9 en 5 geopend is en dat de levering niet via de voor- maar de achterdeur moet plaatsvinden. Waar deze informatie voorheen slechts in de hoofden van de ervaren leveranciers zat, is deze nu toegankelijk voor iedereen. Dus ook voor de leverancier die vandaag zijn allereerste dag draait. Dat werkt pas efficiënt.
Combineer leveringen met Synchronised Delivery Solution
Gemiddeld mislukken één op de vier leveringen. Keihard, maar het is de waarheid. Met Address Intelligence zetten we een eerste stap naar meer efficiëntie. Synchronised Delivery Solution doet daar nog een schepje bovenop. Het combineert een levering van klant A met die van klant B of met het ophalen van een retour en spaart zo een extra ritje uit. Grote namen als DHL en UPS passen dit nu toe. In de Verenigde Staten voegt UPS op kleine schaal, in samenwerking met enkele klanten, meerdere bestellingen bij één of meerdere winkels samen. Voor UPS betekent dit vollere voertuigen en minder stops. En voor de consument een betere bezorgprijs en minder bezorgers aan de deur.
4 Tips
Oké klinkt goed, aan de slag dan maar. Voor jou 4 tips om zelf te experimenteren met deze nieuwe technologieën:
- Ga WEL te snel van start; een valse start is in dit geval, hoe gek het ook klinkt, zeer wenselijk. Maak een kleine sprint waarin je snel inventariseert waar het aan schort. Je wilt immers zo snel mogelijk achterhalen wat je moet aanpakken, voordat je de voordelen van de nieuwe technologie kunt adopteren. Experimenteer, leer en experimenteer weer.
- Betrek het management gedurende het hele traject; mooi al die nieuwe ontwikkelingen, maar welke problemen moeten ze voor je oplossen? Daar heb je de personen voor nodig die de visie en strategie bepalen. Houd deze belangrijke stakeholders direct betrokken. Alleen dan heb je kans van slagen.
- Trap op de rem zodra je hebt bewezen dat het werkt; zodra het experiment is geslaagd, komt de traditionele valkuil om de hoek kijken. Namelijk feature op feature erbij bedenken zonder in stappen uit te rollen. Wees op je hoede en trap op de rem zodra men teveel tegelijk in de eerste oplevering wil proppen.
- Deel en geniet; iedereen vindt nieuwe technologische ontwikkelingen gaaf. Heb je met de bovenstaande tips en een pragmatische aanpak een mooi proof-of-concept staan, deel deze dan. Laat anderen ervan leren en wie weet sta je aan het begin van iets moois.
Wil jij meer weten over al deze technologische snufjes? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan voor jou klaar.