Toch vreemd, dat de meeste logistieke partijen hun organisatie en operatie hebben ingericht zonder rekening te houden met de veranderende wereld om ons heen. Lijden we massaal aan de wet van de remmende voorsprong?
De wet van de remmende voorsprong
Voorop lopen lijkt iets om te ambiëren. Wie wil nou niet ergens de beste in worden en dan lekker comfortabel bovenaan het lijstje staan? Maar, wie de eerste plek eenmaal bemachtigd heeft, staat voor een probleem: hoe nu verder? De wet van de remmende voorsprong stelt dat een voorsprong er vaak toe leidt dat er weinig motivatie is om verdere verbetering of vooruitgang op te zoeken, zodat men vroeg of laat voorbijgestreefd wordt. Daar lijken we in de logistiek ook last van te hebben. Massaal staan we stil. Op een paar nieuwelingen na dan, neem een Coolblue, die ons niet voorbij streven, maar hollen. Hoe benen we hen bij?
Veranderingen van minuut tot minuut
In de wereld om ons heen, maar ook dagelijks in de logistieke praktijk, staan we voor tal van veranderingen. De situatie onderweg verandert van minuut tot minuut. Als je plant, weet je één ding zeker. Tussen het moment van plannen en op pad gaan, is de situatie op de weg ook weer anders. En wat denk je van een klant die niet thuis is of een extra stop die even bijgevoegd moet worden? Hoe gaan we daar slim mee om?
Blijf niet achter
Om deze veranderingen onderweg bij te kunnen benen, moet de logistieke organisatie van binnenuit veranderen. Dat begint in de kern. Blijf niet steken op principes die tien jaar geleden bedacht zijn, maar ga eens mee met de tijd. Geprinte lijsten met daarop stops winnen het simpelweg niet meer van slimme apps. Dat is een feit. Aan jou het besluit om daar wel of niet in mee te gaan. Voorkom dat je wordt ingehaald en behoud die voorsprong. Een planner herhaalt bepaald menselijk gedrag. Laat intelligente software hem helpen. Maak er geen wedstrijd tussen planners en computers van, maar ga voor het beste van twee werelden. Daarin pak jij jouw voorsprong.