Je parkeert je auto op de stoep. Knipperlicht aan, even je pakket afleveren. Verderop staat een bestelbus een bank uit te laden. Een verhuisladder blokkeert de weg. In je zijspiegel zie je een stroom fietsers naderen. Snel wegrijden? Vergeet het maar. Een maandagochtend in een binnenstad. Het aantal auto’s is niet meer te tellen en frisse lucht lijkt iets uit het verleden. Niet voor niets staan milieu en leefbaarheid op de agenda’s van de stedelijke planners. Denk bijvoorbeeld aan het zero-emission plan van de gemeente Rotterdam, waar in 2030 de C02 uitstoot 49% lager moet zijn dan in 2021. Of aan shared logistics projecten, waarbij ritten worden gecombineerd om het aantal voertuigen in de steden terug te dringen. Er wordt dus hard gewerkt aan oplossingen om steden leefbaar te houden. In de nabije toekomst wordt van jou als vervoerder verwacht dat ook jij daar een bijdrage aan levert. Maar hoe doe je dat? Waar hou je rekening mee en hoe pas je je middelen daarop aan? Efficiënte routeplanning voor stadslogistiek is je eerste stap.
Nieuwe oplossingen voor stadslogistiek
Binnen de stedelijke logistiek wordt er gesproken over de milieuvriendelijke last mile. Die last mile is de laatste weg – in dit geval in de binnenstad - die een pakketje aflegt om bij de consument te komen. En precies dáár zit het probleem: de steden zijn overvol, de pakketdiensten rijden met teveel bestelbusjes rond, er is weinig ruimte, weinig efficiëntie en de CO2 uitstoot overschrijdt gewenste limieten. Er wordt daarom steeds meer onderzoek gedaan naar oplossingen voor die stedelijke last mile. Het combineren van ritten, het inzetten van elektrische voertuigen en “slim” rijden zijn daarbij beoogde oplossingen.
Optimale routes rijden in de stad
Als vervoerder wil je je bijdrage leveren aan deze oplossingen binnen de stadslogistiek. Sterker nog, dat wordt van je verwacht als je in de nabije toekomst wil blijven bezorgen in stedelijk gebied. Dat vraagt om goede planning. Het zal je niet verbazen dat routeplanning hierin een zeer belangrijke rol speelt. Met routeplanners plan je namelijk makkelijk de optimale routes en rijd je de korte afstanden tussen verschillende stops. Daarmee zorg je dus voor minder C02 uitstoot en minder voertuigen in de stad.
De meest efficiënte planning
Maar als het op stadslogistiek aankomt, blijken niet alle routeplanners geschikt te zijn voor optimale routeplanning in de steden. Zo moet je voor het rijden in de stad bijvoorbeeld verschillende voertuigen kunnen invoeren in je planner. Denk bijvoorbeeld aan een fietsprofiel voor fietsroutes in de binnenstad of routes met laadpalen voor je elektrische voertuigen. Voor je tijdsplanning is het bovendien belangrijk dat je routeplanner rekening houdt met verschillende snelheden van voertuigen of verwachte lostijden, zodat je een gedetailleerde ETA kunt aanhouden. Ook is het belangrijk om goed met de ontvanger te kunnen communiceren, in de stad kan het zomaar gebeuren dat je door drukte verlaat bent.
Laat je niet ontmoedigen
Ook al gebruik je de meest geavanceerde routeplanner voor stadslogistiek, zelfs dan zijn er nog een aantal hobbels op de stedelijke wegen. Zo is de regelgeving binnen de steden vaak onduidelijk. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende tijdvensters die steden hanteren voor bezorging. Ook de infrastructuur binnen steden is nog niet optimaal ingericht voor de nieuwe oplossingen voor stadsdistributie. Zo zijn steden bijvoorbeeld niet ingericht op het makkelijk kunnen beleveren van winkels, zijn er te weinig laad- en losplaatsen en zijn er nog weinig mogelijkheden om elektrische voertuigen efficiënt en snel op te laden. Ook de eindontvangers maken het je niet makkelijk. Winkels openen op maandagochtend – een belangrijk leveringsmoment - pas om 11:00 uur, terwijl het tijdvenster voor bezorging in de straat om 12:00 afloopt.
Gunstige trends en ontwikkelingen
Ondanks de bovengenoemde oorzaken voor inefficiëntie stadslogistiek doe je er goed aan om blijven investeren. In denkwerk, in mogelijkheden en natuurlijk in middelen zoals goede routeplanners. Met andere woorden, laat je niet ontmoedigen. Trends en ontwikkelingen binnen de stedelijke logistiek laten namelijk een gunstig beeld voor de toekomst zien.Zo zullen de routes in de toekomst met behulp van real time verkeer optimaal kunnen worden ingepland, waarbij ook aangeven wordt welke laad- en losplaatsen beschikbaar zijn. Daarnaast blijft de nadruk liggen op zero-emission plannen, waardoor “schoon transport” steeds populairder wordt. Elektrische vrachtwagens, bestelbusjes en bakfietsen zullen daardoor steeds vaker in het stedelijke straatbeeld voorkomen. Daarmee zullen er meer laadpalen komen of worden bijvoorbeeld fietspaden verbreed om het gebruik van elektrische bakfietsen bij bezorging te bevorderen.
Vragen over stadslogistiek?
Ons advies? Investeer in de toekomst en blijf je tijd vooruit. Wil je blijven bezorgen in stedelijk gebied, laat je dan adviseren over stadslogistiek. Kunnen we je helpen of heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met RoutiGo, we helpen je graag op weg!Dit artikel kwam tot stand aan de hand van het onderzoek van Daniël Goud, “ De beste inzet van RoutiGo in stadslogistieke en sharing logistics concepten”, 2021.