Mijn opa voerde deze professie met ziel en zaligheid uit. Als derde generatie volg ik hem min of meer op. Niet in melk, maar in online delivery. Voor alle boodschappen. Wist jij dat één op de vijf Nederlanders zijn boodschappen nu al weleens online doet? Volgens het Food Marketing Institute en Nielsen Holdings stijgt dit in Amerika in 10 jaar naar 70 procent van de huishoudens! Ben jij hier klaar voor?
Boodschappen doen
Wij Hollanders shoppen graag online. In vergelijking met onze omliggende landen kennen wij de snelst groeiende online grocery markt. Desondanks krijgt de fysieke winkel nog steeds de voorkeur. Waarom? Vanwege een hogere zekerheid en vertrouwen. Bij online shoppen geeft de consument de zekerheid die hij in de winkel heeft uit handen. Het fysieke contact met zijn boodschappen vindt pas plaats tijdens de bezorging. Wat er met zijn producten, tussen het verzamelen en bezorgen door, gebeurt is voor hem onduidelijk. Uit onderzoek van Nielsen Holdings blijkt dat er een behoorlijk aantal gegronde redenen is om boodschappen niet online te kopen. Extra kosten, bezorgtijd en bezorgfouten zijn er daar drie van.
The last mile
Natuurlijk wordt een online winkelervaring nooit hetzelfde als die in de fysieke winkel. Wel kunnen wij hetzelfde niveau bereiken, waardoor de fysieke winkel niet langer een gemis hoeft te zijn. Het rapport ‘The state of online grocery retail in europe’ van Syndy, stelt dat de grootste uitdaging in ‘the last mile’ zit. Extra kosten, bezorgtijd en bezorgfouten zijn hier direct aan toe te schrijven. Verbetering in het laatste onderdeel van het online shop proces draagt bij aan een betere online shop ervaring. Als wij het proces inzichtelijker maken, voor zowel de consument, leverancier als de chauffeur, verbetert de ervaring van de consument. Een dynamisch proces en open communicatie zijn hierin key.
Aan vertrouwen moet je bouwen
Als wij ervoor zorgen dat veranderingen gedurende de dag kunnen plaatsvinden, deze communiceren binnen de organisatie, naar de chauffeur en de consument, maken wij het bezorgproces inzichtelijk. Het optimaliseren van het proces drukt de kosten en het communiceren van gedetailleerdere bezorgtijden, informatie en een professionelere registratie verbetert de afleverservice. Kortom, het gemak en de beleving van het online levensmiddelen kopen, gaat omhoog. De consument waardeert de dienst op een hoger niveau en gaat uiteindelijk meer online shoppen. Zijn vertrouwen is terug. Hij weet dat hij kan bouwen op zijn online partner. Net zoals onze ouders en grootouders bouwden op hun trouwe melkboer. Daar moeten we naar terug. Naar die zekerheid en dat vertrouwen. Doe je mee?