De voordelen van dit soort voertuigen stapelen zich op: ze zijn klein, bewegen zich gemakkelijk in het verkeer, zijn in de stad efficiënter dan een bestelbus en soepel te parkeren. En niet geheel onbelangrijk: ze zijn uitstootvrij. Maar voor welk voertuig kies je? Studenten van de HVA namen de logistieke mogelijkheden voor bevoorrading en bezorging in steden, van deze lichte elektrische vrachtvoertuigen (LEVV’s), onder de loep. Wij hielpen ze daar een handje bij.
LEVV-battle
Voor veel ondernemers staat, met de invoering van milieuzones in verschillende plaatsen, stedelijke distributie bovenaan de agenda. Het Onderzoeksprogramma Urban Technology van de HvA doet onderzoek naar logistieke mogelijkheden voor bevoorrading en bezorging in steden. Onlangs organiseerden de studenten een LEVV-battle. Een wedstrijd waarbij twee teams met verschillende lichte elektrische vrachtvoertuigen goederen bezorgden in Amsterdam.
3 Voertuigen
Tijdens de battle bezorgden de teams met drie verschillende voertuigen op adressen in de stad. Een elektrische bolderkar (Stint), Cargo Bike (Urban Arrow) en een elektrisch minibusje (Goupil) gingen de strijd aan. De studenten voerden de adressen door via RoutiGo, wat hen via de app vervolgens de meest optimale routes zond. Van ieder team bleef één teamlid achter voor de verzorging van de backoffice. Hij stuurde de bezorgers aan en nam de klantenservice voor zijn rekening. Was er niemand thuis, dan bepaalde de backoffice of de bezorger nog een keer terugging of dat het pakket een volgende dag moest worden aangeboden. Via de software van RoutiGo gaf hij al deze informatie, met één klik op de knop, door aan de bezorger.
En de winnaar in deze test is…
Welk voertuig als winnaar uit de bus kwam? (tromgeroffel)…. De Goupil! Als voornaamste voordelen benoemden de studenten; de laadcapaciteit, wendbaarheid, flexibiliteit en natuurlijk ook het comfort van het voertuig. De Stint bevonden zij makkelijk en goed bestuurbaar, maar ook erg langzaam en de Cargo Bike als een actief voertuig, maar niet heel praktisch. Het voltallige onderzoeksproject loopt nog tot 28 augustus. De studenten hopen tijdens het afsluitende eindcongres een duidelijk advies te kunnen geven over de plaats en regels van de elektrische wagentjes in het verkeer.Nieuwsgierig naar het verloop van het onderzoek? Bekijk hier de aftermovie!