In onze vorige blog zoomden we in op de plan-fase van het plan-do-check-act-proces. In de do-fase is het tijd om – je raadt het al – te gaan doen.
1. Ga doen
Stap in, ga rijden. Het heet niet voor niets de do-fase. Dus.
2. Leg vast
Leg vast wat je doet en doe dat wel op zo’n manier dat je later nog iets met die data kunt doen. Daarover in een latere blog meer.
3. Laat los
Vorige week waren we bij een nieuwe vestiging van een groot, gerenommeerd logistiek bedrijf. Die vestiging wordt helemaal top-down opgetuigd. Alles is superstrak georganiseerd; iedereen weet precies wat er gedaan moet worden, wanneer en in welke volgorde. Operational excellence to the max! Vinden zij. Vinden wij niet. Het voelt alsof je van Google een pull-down-menu maakt. Zo hou je alles lekker onder controle. Hou op met die pull-down-menuutjes! Waarom? Lees verder…
4. Versla het systeem
Geef je chauffeurs de vrijheid om beter te worden dan het systeem. Om goede voeling met onze markt te houden, gaan we regelmatig op pad met koeriers. Zo zat ik een tijd geleden bij een – op z’n zachtst gezegd – dwarse chauffeur in de auto. Hij vond het maar helemaal niks dat de volgorde van zijn route vastlag. Hij ging experimenteren, probeerde het systeem te verslaan. En dat ging hem behoorlijk goed af!
5. Versla jezelf
Laat je mensen zichzelf verbeteren. In games en sportapps gaat het er niet alleen maar om een ander te verslaan, het gaat er ook om hoe goed je het doet ten opzichte van jezelf. Kijk bijvoorbeeld naar sportapps. (Of als je niet van sport houdt, kijk dan naar Red Dead Redemption. Versie 2, dat wel.) Mensen zichzelf laten verbeteren werkt ook motiverender. Als je een ander moet verslaan, zijn er duizend redenen waarom een ander beter scoort. Als je jezelf moet verslaan, dan zijn die redenen er niet. Ook dit is weer net als met Google. Hoe vaker je googlet, hoe beter je snapt welke termen je moet gebruiken om betere resultaten te krijgen. Laat je koeriers de strijd met zichzelf aangaan en ze worden de beste versie van zichzelf.
6. Improviseer
Plannen is dynamisch en die dynamiek komt tot uiting in de do-fase. In onze vorige blog zeiden we het al. Als je niet plant, ben je aan het aanklooien. Als je wel plant en je moet je planning aanpassen, dan ben je aan het improviseren. Ben je onderweg, dan moet je dingen bijsturen. Is het eenmalig, laat het zo. Wordt het structureel, dan moet je iets oplossen. Lees nog even punt 2: om te weten of het structureel is, moet je wel eerst vastleggen.
7. Communiceer
Elke wedstrijd is weer anders. Dat is niet erg, die informatie kun je weer gebruiken bij de volgende planning. Want écht plannen doe je op basis van kennis, van feiten en ervaringen die je hebt vastgelegd. Maar speel in op die veranderingen. Als je een tijdslot niet kunt halen, communiceer daar dan over. Laat weten dat je later bent, en bij voorkeur waarom. Lekke band, vrouw die aan het bevallen is of sta je in de file? Laat het weten. Grote kans dat je klant het begrijpt.
8. Maak een keuze
Nu is de keuze aan jou: stap uit of schrijf je uit.
Stap uit je auto en uit je vastgeroeste patronen. Ga terug naar start en probeer het morgen nog een keer. Elke dag komen jij en je chauffeurs iets beter beslagen ten ijs.
Vind je dit verhaal helemaal niks en droom je al jaren van Google met een pull-down-menu? Hou je van een planning waarbij iedereen precies weet wat er gedaan moet worden, wanneer en in welke volgorde maar vooral niet waarom? Schrijf je dan snel uit voor onze blogs. Dan zullen we je nooit meer vervelen met onze verhalen.
Blijf je nog even hangen?
Fijn! Over een paar weken zoomen we in op de check-fase. Wil je nu al meer weten zodat je rustig de kerstdagen door kunt komen? Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of bel ons op 030 – 7600 018. In de tussentijd is ons advies: vertrouw op je mensen. Niemand gaat ergens in dienst om er een zooitje van te maken. Iedereen wil de beste versie van zichzelf worden. Geef ze dat vertrouwen.