Blog overview
/
Check, check, double check!

Check, check, double check!

3/1/2019
Patrick Okkersen
Leestijd ca.
2
min

Het is tijd voor de volgende fase in het plan-do-check-act-proces: checken of de zaken zijn gegaan zoals je ze had gepland. Maar let op! Verkeerde conclusies liggen op de loer.

In stap 1 heb je bedacht wat je gaat doen. Je bent gaan plannen, ook wel bekend als improviseren 2.0. In de volgende stap ben je gaan doen: je bent op pad gegaan met een mooi to-do-lijstje in de virtuele hand. Nu is het tijd voor de volgende fase in het plan-do-check-act-proces: checken of de zaken zijn gegaan zoals je ze had gepland. Maar let op! Verkeerde conclusies liggen op de loer.

Old skool data verzamelen

Vroeger deden we analyses op basis van aannames. We besloten van tevoren wat de KPI’s waren waarover we data wilden verzamelen. Daar zetten we een student met een turflijstje op of gingen we die data op een andere manier verzamelen. Zaken als de gereden route en het tijdstip van afleveren werd netjes op papier bijgehouden en – sinds 1985 – misschien wel overgeklopt in Excel.

Zet je traditionele oogkleppen af

Traditioneel gezien doe je analyses op basis van aannames. We besloten van tevoren wat de KPI’s waren waarover we data wilden verzamelen. Daar zetten we een student met een turflijstje op of gingen we die data op een andere manier verzamelen. Vandaag de dag halen we zoveel meer data op, die student met dat lijstje of ander papierwerk is niet meer nodig. Wij geloven dat we daardoor ook anders moeten gaan analyseren: kijk naar je data en trek daaruit conclusies die je van tevoren niet had kunnen verzinnen. Zo blijkt Google de allerbeste voorspeller van epidemieën op basis van wat mensen inkloppen. Dat heeft natuurlijk niemand bedacht toen ze Google ontwikkelden, daar is men bij toeval tegenaan gelopen. Laat dus je data spreken en zet je traditionele oogkleppen af. Natuurlijk zijn er nog steeds standaard KPI’s die handig zijn om te bekijken. Maar kijk vooral ook naar dat wat je nog niet wist, maar wel voordeel op gaat leveren. Het probleem is wel dat je niet weet wat je gaat vinden en ook zomaar heel verkeerde conclusies kan trekken.

Die planning van jullie, die klopt van geen kanten

Onlangs hebben studenten van de Hogeschool in Rotterdam RoutiGo getest met elektrische auto’s. Een van hun conclusies was dat de geplande aankomsttijden niet klopten. Wij zijn daar natuurlijk direct ingedoken. Wat bleek? Ze hadden bij de planning ingegeven dat ze om half 10 zouden gaan rijden. In werkelijkheid waren ze om half 11 vertrokken. Dan kloppen uiteraard de geplande aankomsttijden niet. Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid durven wij te zeggen dat het verschil om en nabij een uur zal zijn geweest.

Getallen vertellen niet altijd het hele verhaal

Dit voorval toont aan hoe makkelijk het is om verkeerde conclusies te trekken. Als je gaat checken, check je de kwaliteit van je operatie en niet de kwaliteit van het systeem. Dat wordt in de praktijk nogal eens verward. Je hebt het systeem gebruikt als ondersteuning van je operatie, nu is het tijd om naar de rapportages te kijken en daar je conclusies uit te trekken. Betrek daar vooral je bezorgers bij! De getallen lijken je misschien te vertellen dat bezorger x het niet zo goed doet. Uit de rapportages blijkt bijvoorbeeld dat hij een verkeerde volgorde heeft gereden. Ga dan het gesprek aan. Misschien blijkt dat je bezorger wist dat iemand op een bepaald tijdstip niet thuis zou zijn. In plaats van naar een dichte deur rijden, heeft hij daarom de volgorde van zijn route aangepast. Slim.

Hoe verder van de werkvloer, hoe minder verstand van zaken

Kijk dus door de data heen, anders liggen verkeerde conclusies op de loer. Je maakt het systeem ook slimmer door de ervaringen van je koeriers erin mee te nemen. Wij geloven dat hoe verder je van de werkvloer afstaat, hoe minder verstand van zaken je hebt. Als je probeert te snappen wat al die verzamelde data nou echt betekent, doe je dat dus samen met je chauffeurs, die weten het wel. Zolang we nog niet gaan bezorgen met drones tenminste…

Meer weten?

Over twee weken zoomen we in op de volgende fase: act. Je hebt verzonnen wat je gaat doen, je bent gaan rijden en hebt pakketjes afgeleverd, en ondertussen heb je data verzameld zodat je nu nog beter kunt gaan plannen voor de volgende keer. Hou je het niet meer en wil je nu al meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of bel ons op 030 – 7600 018.

Sparren over jouw ideale bezorg beleving?

Bedankt, je aanvraag is ontvangen.
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Meer blog posts

October 7, 2024

Een middag vol inspiratie: Terugblik op ons Logistics & Delivery Lunch Event!

Patrick Okkersen
Op donderdag 3 oktober 2024 organiseerden we met trots ons tweede Logistics & Delivery Lunch Event, een middag die volledig in het teken stond van het thema veilig en duurzaam achter het stuur.
Lees verder
arrow
July 24, 2024

Meld je aan voor onze Logistics & Delivery Lunch: Veilig en Duurzaam achter het stuur

Patrick Okkersen
Bezoek ons volgende Logistics & Delivery Lunch en ontdek de slimste tips en tools voor de belangrijkste uitdaging van dit moment.
Lees verder
arrow
March 27, 2024

Stap in de wereld van elektrificatie tijdens ons exclusieve event op 11 april

Patrick Okkersen
Stap donderdag 11 april in de wereld van elektrificatie tijdens ons exclusieve klantevent: "Logistics & Delivery lunch"!
Lees verder
arrow
November 6, 2023

Green Friday vs Black Friday: Business Development Director Anick vertelt

Anick Quee - De Buijzer
Anick: “Dat Black Friday anders móét, is inmiddels wel duidelijk. Maar dat het ook anders kán, is bij velen nog onbekend.
Lees verder
arrow
November 1, 2023

RoutiGo wint de Computable Awards in de Categorie Customer Experience

Patrick Okkersen
RoutiGo heeft maandagavond de Computable Awards gewonnen in de categorie Customer Experience.
Lees verder
arrow
November 8, 2021

Klant aan het woord: Froot

Patrick Okkersen
Froot biedt een verrassend en lekker fruitaanbod, waarbij een gevarieerd voedingspatroon centraal staat. Froot levert fruit aan heel zakelijk Nederland.
Lees verder
arrow
September 11, 2022

Klant aan het woord: PLUS

Patrick Okkersen
Bij PLUS willen ze dat goed eten voor iedereen toegankelijk is. Ze bieden een snelle, persoonlijke service – zowel in de winkel als online.
Lees verder
arrow
October 4, 2021

Klant aan het woord: De Lokalist

Patrick Okkersen
Lokalist maakt lokaal eten vindbaar, bestelbaar en leverbaar voor iedereen. Hoe? Door het aanbod van boeren, telers en andere voedselmakers direct te verbinden.
Lees verder
arrow
September 27, 2021

Klant aan het woord: AVH Outdoor

Patrick Okkersen
AVH Outdoor verkoopt tuinmeubelen – van voetenbank tot loungesets – door het hele land.
Lees verder
arrow
September 16, 2021

Klant aan het woord: Crisp

Patrick Okkersen
Crisp is een online supermarkt voor kwaliteitsproducten. De producten die je normaal bij verschillende specialisten haalt, vind je in hun app. 
Lees verder
arrow
October 2, 2023

Zero-emissiezones: 5 oplossingen voor ondernemers

Patrick Okkersen
De belangrijkste zorgen én oplossingen waar ondernemers mee te maken hebben door de aankomende zero-emissiezones.
Lees verder
arrow
September 21, 2023

TLN heeft campagne ‘Het lukt alleen met logistiek’ gelanceerd

Patrick Okkersen
Transport en Logistiek Nederland (TLN) lanceert een nieuwe campagne om de onmisbaarheid van de logistieke sector te benadrukken.
Lees verder
arrow
August 9, 2023

De rol van route optimalisatie software in het creëren van de ultieme ontvangstbeleving

Patrick Okkersen
Hoe je de ultieme ontvangstbeleving creëert met behulp van routeoptimalisatie software.
Lees verder
arrow
July 27, 2023

Hoe route optimalisatie software bijdraagt aan duurzame bezorging

Patrick Okkersen
Duurzaamheid is al lang geen keuze meer voor bedrijven. Maar hoe draagt software bij aan dit thema?
Lees verder
arrow
June 23, 2023

3 van onze klanten staan in de e-commerce top 5

Patrick Okkersen
In de nieuwste editie van het imago-onderzoek naar websupermarkten van GfK zijn drie van onze klanten geëindigd in de top 5. 
Lees verder
arrow
July 10, 2023

RoutiGo genomineerd voor Computable Awards 2023

Patrick Okkersen
In de categorie Customer Experience is RoutiGo een van de tien genomineerden voor een Computable Award.
Lees verder
arrow
July 5, 2023

5 misverstanden over routeoptimalisatie

Patrick Okkersen
De ideale route: het is een onmisbaar onderdeel binnen het perfecte bezorgproces. Maar hoe achterhaal je deze? Oké, dat was een open deur. Inderdaad, met software.
Lees verder
arrow
April 5, 2023

Online b2b-bestedingen groeien met 13%

Patrick Okkersen
4 op de 10 zakelijke kopers verwachten de komende jaren meer online te bestellen, blijkt uit de B2B E-commerce Markt Monitor 2022.
Lees verder
arrow
February 3, 2022

Je klanten behouden? Bezorg een glimlach!

Patrick Okkersen
Elke dag gaan jouw bezorgers door weer en wind op pad. Samen zorgen zij ervoor dat jouw klanten op tijd hun bestellingen ontvangen en dat ze tevreden zijn. Maar vooral: dat ze snel weer een volgende order plaatsen.
Lees verder
arrow
July 12, 2022

Zelf gaan bezorgen of blijven uitbesteden? 4 overwegingen

Te late levering. Chagrijnige bezorgers. Kapotte dozen. Aftandse bestelbusjes. Herkenbaar? Dan ben je vast helemaal klaar met externe bezorgpartijen. Maar is zelf gaan bezorgen wel slim? Wij helpen je kiezen.
Lees verder
arrow