Onze vorige blog ging over de online beleving van je klant en de ultieme ontvangstervaring die daarbij hoort. We kwamen tot de conclusie dat wat je klant ervaart magisch moet zijn en het aflevermoment is daarbij de heilige ‘grand finale’. Dus, zou je zeggen, als het zo belangrijk is om die klant te vertellen hoe laat je komt, dan doe je dat toch gewoon? How hard can it be?
Veel factoren van invloed op aflevertijd
Dat valt nogal tegen, zien wij in de praktijk. Om je klant te vertellen hoe laat je komt, moet je wel eerst zelf weten hoe laat je bij ze voor de deur staat. En daar zien we bijna iedereen mee worstelen. Zelfs grote – lees: serieus grote – spelers in Nederland hebben daar een slag te slaan. Ook bedrijven die in de Verenigde Staten hun hand niet omdraaien voor die ultieme ontvangstbeleving, hebben grote moeite om hun software te kopiëren naar de Nederlandse markt. Onze infrastructuur is heel anders ingericht dan in de VS. De woningdichtheid in buitenwijken is daar bijvoorbeeld veel lager en de stratenpatronen zijn veel overzichtelijker en bieden meer ruimte voor auto’s. Er zijn heel veel factoren die invloed hebben op het tijdstip waarop je ergens arriveert. Als het regent staat alles in no-time vast. Als je klant allerlei wensen of vragen heeft, sta je langer aan de deur. En als je chauffeur de weg niet kan vinden, dan... tsja.
Plan-do-check-act
Ondertussen zit je klant nog steeds te wachten op die magische ontvangstbeleving. Je moet dus iets gaan doen. Om te beginnen: ga meten. Als je de gegevens van al je ritten verzamelt, kun je bijsturen en toewerken naar een steeds nauwkeuriger tijdsvenster. Doorloop continue het proces van plan-do-check-act: verzin wat je gaat doen, ga het doen, check vervolgens of het ook zo gegaan is als je had gepland, en zo niet: pas je plan aan. Als je erachter komt dat bepaalde stappen in je proces heel veel tijd kosten, moet je daar iets aan doen. Maar dat kan alleen als je in kaart brengt hoe lang je met iets bezig bent.
Pak de kans
Als je bijvoorbeeld kunt zorgen dat je aan de deur een minuut tijdwinst behaalt, en je hebt 60 stops, dan is de som snel gemaakt. Op die manier maakt je logistiek net dat verschil tussen verlies draaien of winst maken. Het verzamelen van data geeft inzicht. En zo krijg je grip op wat je doet. Dat krijg je niet als je beslissingen neemt op onderbuikgevoel. Of op basis van een stapel papieren pakbonnen. Als je digitaal werkt, zie je automatisch de gevolgen van wat je doet. Als het werkt, niets meer aan doen! Kan het beter? Pas het aan. Dat zijn de kansen van de online wereld. Doe er iets mee!
Meer weten?
Over twee weken vertellen we meer. Hou je het niet meer van de spanning? Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of bel ons op 030 – 7600 018.
Zien we je op de ICT & Logistiek beurs?
Oh, en nog iets! Ook dit jaar zijn wij weer van de partij op de ICT & Logistiek beurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Het thema dit jaar is ‘Connected Logistics. Benieuwd hoe wij hier tegenaan kijken? Kom dan vooral langs op 7 of 8 november en wie weet win je nog wat!